Laudatio Wiel Laurens

Leef luuj, leef Winkbülle en vooral ook C.V. De Beeren.
Voor ons staat Wiel Laurens samen met zijn sjatteleef (noe nog) Prinses Johanna I, ziene zoon (noe nog) Jeugdprins Brandon I en ziene oudste zoon Justin.

Wiel is door de ezelcommissie van de Winkbülle voorgedragen bij het bestuur om onderscheiden te worden met de Groëtorde van de lachende ezel in zilver. En ik mag u vertellen waarom de Winkbülle van mening zijn dat hij deze hoge vasteloavendsonderscheiding verdient.

Wiel, geboren in 1966, werd in 1983 op 17-jarige leeftijd door zijn oudere broer meegetrokken in het verenigingsleven in de wijk Beersdal. Wiel mocht dat jaar mee in de optocht op de carnavalswagen van CV de Beeren. Gekleed in een berenpak was het aan Wiel de taak om al het snoep aan te geven aan de toenmalige prins. Een taak die door Wiel uiterst serieus werd genomen want in de optochten die hij in de jaren daarvoor had gezien, had Wiel opgemerkt dat veel prinsen als snel door hun snoep heen waren en dat veel kinderen met lege handen achterbleven. Het verdelen van het snoep om zo de gehele optocht, ieder kind van snoep te kunnen voorzien was Wiel op het lijf geschreven.

Toen Wiel, het jaar erna, de leeftijd van 18 jaar had bereikt trad hij toe tot de raad van elf van CV de Beeren. Zijn eerste seizoen in pak met muts. Maar het snoepgoed aangeven en verdelen tijdens de optocht, dit bleef Wiel gewoon doen. Zelfs nu nog is Wiel verantwoordelijk voor het snoepgoed. De aanschaf hiervan regelt Wiel en zelfs voor de opslag van het snoepgoed stelt Wiel zijn kelder, keuken en woonkamer ter beschikking.

We kunnen wel stellen dat Wiel al jarenlang de drijvende kracht is achter CV de Beeren. Binnen de vereniging heeft Wiel inmiddels ook al diverse functies bekleed.
In 1986 stopte de toenmalige ceremoniemeester en heeft Wiel deze taak van hem overgenomen. In 1989 stopte de toenmalige secretaris en ook die functie nam Wiel met veel enthousiasme op zich. Wiel kreeg hier meteen de vuurdoop want in 1990 vierden CV de Beeren hun 3 x 11-jarig jubileum.
De taak van secretaris vervult Wiel vandaag de dag nog steeds met veel overgave. Wiel is er zelfs zo bedreven in dat hij van alle bevriende verenigingen binnen Parkstad bijhoudt welke vereniging wanneer activiteiten zoals proclamaties en recepties organiseren. Dit verwerkt hij dan in een Excel bestand en stuurt dit dan ook per mail weer rond aan alle bevriende verenigingen in Parkstad.
De functie van secretaris vervult Wiel zo goed dat zelfs de federatie van Heerlense carnavalsverenigingen hem in 2007 benaderde om secretaris te worden.

In 1991 ging voor Wiel een grote wens in vervulling. Hij werd Prins bij CV de Beeren. Nu mocht hij zelf in het middelpunt van de belangstelling staan en nog belangrijker hij mocht zelf het snoep uitgooien. Helaas was hem dit in zijn prinsenjaar niet gegund. Vanwege de Golfoorlog gingen toen de optochten niet door.
Gelukkig mocht hij het jaar erna, in 1992, als ex-prins van CV de Beeren mee op een aparte eigen wagen en heeft hij het snoepgoed alsnog mogen uitgooien.

In 2011 werd Wiel president van CV de Beeren en stond het 5 x 11-jarig jubileum voor de deur. Na dit jubileum zijn een flink aantal leden gestopt waardoor de vereniging in moeilijker vaarwater terecht kwam. De toenmalige penningmeester had de administratie goed op orde echter na zijn overlijden bleken de ouderwetse kasboeken die toen nog werden gebruikt nergens meer te vinden. Dit betekende dat CV de Beeren het jaar na het jubileum met nog maar 5 man en zonder financiën aan het seizoen moest beginnen.
Met opgeheven hoofd hebben de mannen onder leiding van Wiel gebouwd aan een nieuwe raad van elf die inmiddels bestaat uit in totaal 15 heren en dames.

Wiel is een groot voorvechter van gezamenlijk met andere verengingen de vasteloavend te organiseren. Geen eigen eilandjes maar gezamenlijk voor het dorp, de wijk en de stad de vasteloavend organiseren.
Doordat Wiel als secretaris de contacten blijft onderhouden met alle verengingen in parkstad trekt CV de Beeren er maar liefst 77 keer per seizoen op uit.

Wiel is een echt verenigingsmens die niet alleen tijdens de carnaval actief is maar ook door het jaar heen is Wiel actief binnen de wijk Beersdal. Wiel is maatschappelijk betrokken en daardoor weet iedereen hem ook te vinden. Van de school tot de wijkvereniging en van de BCL tot CV de Beeren.

Een aanwinst voor het carnaval vierend, organiserend en uitdragend Beersdal, maar ook zeker voor Heerlen.
En daarom leef luuj, d’r Groëtorde van d’r lachende eazel, i zilver vuur Wiel Laurens.

Voorlezen en overhandigen oorkonde door Paul Frissen
Uitreiken Zilveren ezel door Rik I
Uitreiken bloemen door Rik I of Paul Frissen